Tänään olen lukenut taas tenttiin. Yhteiskuntapolitiikkaa, joka hetkittäin on mielenkiintoista, mutta pääsääntöisesti melko epämielenkiitoista. Hyvinvointivaltion utopia kiinnosti ja tietysti opiskellessani tein ahaa! – elämyksen, johon moni Suomen kansalainen ei oel välttämättä kyennyt, en ehkä itsekään aikaisemmin. Hyvinvointivaltio ei tarkoita sitä, että kaikki valtiossa voivat hyvin ja seteleitä tulee ovista ja ikkuinoista. Hyvinvointivaltio määräytyy siten, että kaikille hyvinvointivaltion kansalaisille tarjotaan perusturva ja taataan perusoikeudet.
Me ollaan pullamössösukupolvi siinä mielessä, että me saadaan kaikki helpolla. Meidän ei tarvitse tehdä työtä, sillä hyvinvointiyhteiskunta kyllä tukee meidän työttömyyttä. Saa asunnon, ruokaa, vaatteita ja kaiken tarpeellisen ja jopa tarpeettoman. Mutta siihen perusturvan minimiin on vain tyydyttävä, mikäli työnteko ja oman osaamisen päivittäminen ja kehittäminen ei kiinnosta tai siihen ei jostain muusta syystä ole olemassa mahdollisuutta.
Olin opiskelemassa englantia tossa viikolla ja yhtenä tehtävänä oli haastatella vaihto-oppilasta ja selvittää, kuinka hän on päätynyt juuri suomeen vaihto-oppilaaksi. Vastapäätäni istuu ikäiseni nainen, joka opiskelee yliopistossa sosiologiaa viimeistä vuotta. Tämä ihminen kertoo minulle tuleensa Ransakasta saakka Suomeen todistamaan sitä, kuinka hieno ja ilmainen koulutusjärkestelmä meillä on ja täällä suomessa opiskelijat saa koulussa ilmaisen ruoan ja opiskeluista maksetaan rahaa, oli köyhä tai rikas! Suomi on todella hieno maa! Kaikki toimii! Sosiaalitoimisto, sijaishuolto, KELA, työvoimatoimisto, terveydenhuolto kaikki ja se on ilmaista!!! Kaikilla on samat oikeudet! Tämä ranskalainen nuori nainen selittää Suomen hienouksia. Koko muu eurooppa, koko muu maailma hehkuttaa meidän hyvinvointivaltiota ja meidän järjestelmiä, vain me pullamössöt ollaan tyytymättömiä, koska saadaan aina liian vähän. Meille ei enää riitä mikään. Se on harmi.
Aina on kehittämisen varaa, mutta kyllä mä näkisin, että täällä valitetaan vähän turhan pienistä asioista, kun otetaan huomioon, että joissain maissa ei ole edes puhdasta juomavettä. Edes minä en kykene ymmärtämään, mitä todellinen köyhyys on. Enkä puhu köyhyydestä yksilötasolla, vaan yhteiskunnan, valtion tasolla. Mitä olisi elää ilman perusturvaa?
-M-
PS: Perjantaina yhteiskuntapolitiikasta ja maapallon ylikansottumisesta tentti… Gaah…